Eugen Tomac: „Criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus ne obligă să regândim sistemul de sănătate”. PMP propune un Pact Național pentru Sănătate.

Eugen Tomac, președintele PMP, susține că această criză sanitară provocată de pandemia cu Covid-19 obligă la regândirea sistemului de sănătate. Astfel, PMP propune un Pact Național pentru Sănătate.

„‼ Criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus a evidenţiat slăbiciunile uriaşe ale sistemului de sănătate din România. Cauzele sunt multiple: subfinanţare, lipsa unei strategii coerente, legislaţia deficitară, politizarea excesivă sau tradiționala practică românească a ascunderii gunoiului sub preş.

Tocmai de aceea, am propus liderilor partidelor din România un Pact Național pentru Sănătate ?? ?? ?? și o foaie de parcurs, în 10 pași, pentru ca sistemul sanitar din țara noastră să reuşească să ofere servicii de calitate cetățenilor, dar mai ales, să poată face față unor crize similare sau mai grave decât cea pe care o avem de înfruntat astăzi.

Concret, Pactul Naţional pentru Sănătate trebuie să aibă în vedere:
✅ Creşterea alocărilor bugetare pentru Sănătate gradual până la atingerea nivelul mediu din UE până în anul 2025. Cheltuielile pentru Sănătate în România sunt cele mai scăzute din UE, atât pe cap de locuitor (1.029 EUR, media UE fiind de 2.884 EUR), cât și ca procent din PIB (5% față de 9,8% în UE);

✅ Crearea unei comisii parlamentare speciale pentru modificarea şi modernizarea legislaţiei în domeniul Sănătăţii, plecând de la proiectul de lege privind reorganizarea și funcționarea sistemului de sănătate, proiect elaborat de cei mai buni specialiști în Sănătate pe care îi are România (proiectul se anexează);

✅ Construirea a 8 spitale regionale cu fonduri europene în cadrul exerciţiului financiar 2021 – 2027;

✅ Investiţii substanțiale în modernizarea spitalelor;

✅ Dotarea cu echipamente performante a tuturor spitalelor judeţene, municipale, orăşeneşti şi a celor care tratează diferite specialități medicale;

✅ Elaborarea unui sistem de remunerare corectă pentru personalul medical adaptat la standarde europene, pentru stoparea exodului către Vestul Europei;

✅ Instruirea și perfecţionarea continuă a personalului medical în contextul progreselor științifice realizate în domeniu;

✅ Dezvoltarea capacităţii de producţie de medicamente în România;

✅ Finanțarea cu prioritate a Institutului Cantacuzino; refacerea în cel mai scurt timp a capacităţii României de a produce vaccinuri;

✅ Alocări speciale de 0,5% din PIB pentru cercetare medicală.

Am identificat și sursa de finanțare a acestor măsuri: împrumuturi publice.
În condițiile în care, la nivelul UE, s-a decis suspendarea Pactului de Stabilitate şi de Creştere până la 31 decembrie 2020, pentru prima dată România are șansa să se împrumute pentru a finanța investiții în sănătate (cum ar fi construirea și modernizarea spitalelor, operaționalizarea Institutului Cantacuzino etc), deci nu pentru consum.

Aceste măsuri trebuie elaborate de factorii politici în parteneriat cu specialiști de renume în domeniul sănătății, cu asociații patronale și sindicale, cu universități, ONG-uri și companii care acționează în domeniul sănătății.

Punerea în aplicare a acestui decalog din Pactul Naţional pentru Sănătate ar garanta îmbunătăţirea considerabilă a sistemului sanitar din România ?? ?? ??: o speranţă de viaţă mai mare, servicii de mai bună calitate, tratamente performante, sustenabilitate.

‼ Pentru a reuși este nevoie de voință politică, de respect și asumarea cu seriozitate a acestor angajamente întru apărarea sănătății cetățenilor pe care avem datoria să îi reprezentăm.”, a transmis Eugen Tomac.

  • Publicat în Presa

Deputatul Petru Movila cere Guvernului salarii mai mari pentru poștașii care își riscă viața pe timp de pandemie

Parlamentarul ieşean Petru Movilă a transmis un mesaj pe o retea de socializare în contextul pandemiei de coronavirus.

„Factorii și agenții poștali care merg din casă în casă și duc pensiile și celelalte prestații sociale, chiar si pentru cei care se află în izolare la domiciliu, merită și ei un spor de periculozitate, alături de cei din sistemul sanitar, MAI, etc.

Sunt la capătul puterilor. Multi se întreaba dacă merită să își riște viața lor și a familiei pentru un salariu minim pe economie. Se uită la televizor și aproape nimeni nu-i aminteste și nimeni nu-i promovează : sunt si ei niște mici eroi.

Voi solicita premierului Orban si ministrului Lucian Bode sa gaseasca solutii ca si acesti oameni, postasii, chiar daca nu au cerut nimic si sunt zilnic la munca, sa primeasca pentru perioada starii de urgenta o bonificatie macar 25-30% din salariul brut.

La fel administratiile locale, primarii, trebuie sa aiba aceeasi atitudine fata de politistii locali.

E absolut necesar sa avem grija de ei, pentru ca sunt oameni care fac ca lucrurile sa functioneze”, a scris deputatul PMP, Petru Movilă.

  • Publicat în Presa

Niciun pas concret pentru Autostrada A8. Deputatul Petru Movilă: Nimeni nu a mai fost interesat de autostrada Iași-Târgu Mureș

Niciun pas concret pentru autostrada Iași-Târgu Mureș în ultima perioadă. Un parlamentar ieșean a acuzat faptul că niciunul din Guvernele care s-au perindat la Palatul Victoria nu a făcut nimic pentru ca acest proiect să prindă contur

Proiectul autostrăzii Iași-Târgu Mureș continuă să bată pasul pe loc în ciuda promisiunilor făcute la nivel central de autorități. Într-o adresă trimisă de Ministerul Transporturilor către deputatul ieșean Petru Movilă, se arată că de la preluarea tronsonului Iași-Târgu Neamț de la Comisia Națională de Prognoză și renunțarea la parteneriatul public-privat, nu s-a mai făcut mare lucru. Costurile pentru autostrada A8 au fost estimate la 8,9 miliarde de euro conform studiului de fezabilitate din 2010. Acest lucru a fost acuzat și de Petru Movilă, inițiatorul legii Autostrăzii Unirii.

„Faptul că în răspunsul primit se face referire la valoarea acestui proiect, care se regăsește în studiul de fezabilitate din 2010, arată că, exceptând legea inițiată de mine și de amendamentul depus la proiectul bugetului de stat, nu avem nimic concret. Este inadmisibil ca în zece ani să nu dorească nimeni un studiu nou de fezabilitate, actualizarea documentației și o valoare tehnică revizuită. Faptul că până acum am văzut valori ale autostrăzii Iași-Târgu Mureș de la 4,5 miliarde de euro la 11 miliarde de euro arată că guvernele României din 2011 și până în prezent nu și-au asumat niciun lucru clar. Mai mult, arată că niciunul nu a fost interesat clar de autostrada A8”, a menționat Petru Movilă, deputat PMP Iași.

Solicitare către șefii partidelor ieșene
Acesta a mai menționat și că nici reprezentanții formațiunilor politice din Iași nu au făcut nimic concret pentru susținerea proiectului la nivel național.

„De asemenea, președinții organizațiilor județene de la Iași ale partidelor de guvernământ nu au avut niciun interes clar în a promova acest proiect. Eu, în calitate de parlamentar, pot să inițiez legi, amendamente, întrebări către Guvern, dar nu pot munci în locul factorilor decidenți. Executivul ar trebui să rezolve această problemă. Va veni și momentul în care toți cei care puteau face ceva pentru acest proiect vor plăti în fața oamenilor indiferent de calitatea pe care o au”, a mai adăugat deputatul Petru Movilă.

  • Publicat în Presa

Deputatul Petru Movilă, scrisoare de mulțumire pentru oficialităţile sud coreene ce au trimis în România kit-uri de testare pentru Covid-19

Parlamentarul ieşean Petru Movilă a ţinut să le mulţumească public autorităţilor din Coreea de Sud prin intermediul ambasadorului Republicii în România, Excelența sa Kim Yong – Ho, dar şi companiei Bioneer, pentru kit-urile şi echipamentele trimise în ţara noastră. Sud coreenii au livrat aceste echipamente statului român pentru lupta împotriva pandemiei cu Covid-19, iar parlamentarul ieşean a ţinut să le mulţumească oficialilor din Coreea de Sud.

„Prin această scrisoare de mulţumire ne exprimăm gratitudinea şi recunoştinţa pentru demersurile complexe întreprinse de Republică Coreea pentru sprijinirea firmei noastre, şi implicit a întregului popor român, în lupta cu pandemia de coronavirus.

Suntem onoraţi să vă transmitem un mesaj de adânca apreciere pentru colaborarea impecabilă care a contribuit la aducerea în România a materialelor şi echipamentelor atât de necesare pentru combaterea pandemiei.

Excelența Voastră, ne folosim de această cale pentru a vă asigura de toată disponibilitatea şi deschiderea faţă de Republică Coreea şi de a adresa o sinceră invitaţie în
România, în judeţul Iaşi, la sediul firmei noastre, pentru a ne arăta recunoştinţa faţă de solidaritatea de care aţi dat dovadă. Suntem convinşi că aceasta invitaţie va contribui la o dezvoltare mai armonioasă a colaborării dintre ţările noastre, atât pe plan economic cât şi cultural.

Vă rog să acceptaţi, Domnule Ambasador, expresia înaltei nostre consideraţii”, se arată în scrisoarea trimisă de deputatul ieşean.

Bottom